ActualitateaPoliticăSocietate

România devine un magent pentru investitorii străini, lăsând Ungaria în urmă

România își menține poziția de top în atragerea investițiilor private în Europa Centrală și de Est, situându-se printre primele patru țări din regiune la capitolul private equity. Cu o cotă de 8% din totalul investițiilor în capital privat, România depășește Ungaria și continuă să fie o destinație atractivă pentru investitori.

Un raport recent al proiectului Healthy Investment Central and Eastern Europe (HICEE) confirmă această tendință, bazându-se pe date colectate de la investitori din diverse țări, precum Ungaria, Slovenia, Republica Cehă, Franța și Suedia. Sondajul evidențiază interesul crescut al fondurilor de capital de risc și al investitorilor privați pentru piața românească, consolidând astfel statutul țării ca hub economic emergent în regiune.

„În ciuda potențialului său, regiunea Europei Centrale și de Est rămâne subfinanțată în peisajul capitalului de risc, în special în inovația din domeniul sănătății”, a declarat un purtător de cuvânt al EIT Health. „Prin intermediul HICEE, ne propunem să diminuăm acest decalaj prin îmbunătățirea pregătirii pentru investiții străine, sporirea încrederii investitorilor și dezvoltarea unui ecosistem care sprijină inovația durabilă. Primul pas în realizarea acestui obiectiv este înțelegerea provocărilor și nevoilor investitorilor – de aceea am elaborat un raport detaliat pentru a identifica cerințele acestora”, a declarat Célestin Garcelon, EIT Health Programme Manager.

Provocările și mediul investițional din România și Europa Centrală și de Est

Istoric, România și regiunea CEE s-au confruntat cu mai multe bariere structurale în calea inovației, inclusiv accesul limitat la finanțare, capacități limitate de cercetare și dezvoltare și lipsa unei infrastructuri de sprijin adecvate. În anul 2021, CEE a reprezentat doar 3,2% din investițiile totale în capital de risc din Europa, iar start-up-urile din domeniul sănătății au primit, în medie, 1,2 milioane de euro – doar o treime din media europeană de 3,8 milioane de euro1.

În ultimii ani, presiunile macroeconomice, creșterea ratelor dobânzilor și incertitudinile geopolitice au redus și mai mult entuziasmul investitorilor. Conform Statisticilor privind Capitalul Privat în Europa Centrală și de Est din 2023, investițiile în capital privat în regiune au scăzut la 1,71 miliarde de euro, înregistrând un declin de 40% față de anul precedent și fiind cu 43% sub media ultimilor cinci ani.

România, pe locul 4 în regiune

Investițiile continuă să se orienteze în principal spre anumite piețe. România își consolidează treptat poziția în peisajul investițional, atrăgând 8% din totalul investițiilor în capital privat din regiune și se află pe a patra poziție în clasament. Primele poziții sunt ocupate de Republica Cehă, care a atras 27% din totalul investițiilor în capital privat, urmată de Polonia (26%) și Lituania (14%). Împreună, aceste patru țări au reprezentat 75% din valoarea totală a investițiilor în CEE și 41% dintre companiile care au beneficiat de finanțare prin capital privat în 2023. În paralel, Ungaria a atras 6,7% din investițiile totale, și a înregistrat cel mai mare număr de companii finanțate prin capital privat (115), reprezentând 23% din toate tranzacțiile din CEE. Slovacia și Slovenia au rămas în urmă, atrăgând doar 2,3% și, respectiv, 0,76% din investițiile totale.3

Încrederea în rândul investitorilor este în creștere, 20% dintre aceștia considerând România o destinație promițătoare pentru capitalul de risc în următorii trei ani, situație asemănătoare cu a Sloveniei. Totuși, Polonia este considerată cea mai dinamică piață din CEE, 4 din 5 respondenți numind-o „promițătoare” pentru investițiile în capital de risc în următorii trei ani. Prin comparație, alte țări din regiune au fost privite cu niveluri similare de optimism de mai puțin de 45% dintre investitori. Cehia s-a clasat pe locul al doilea, cu 43% din investitori exprimând încredere în potențialul său, urmată de Estonia cu 39%. La polul opus, Ungaria și Lituania au primit doar 14% din voturile acestora, scrie adevarul.ro.

Rezultatele studiului indică o tendință puternică de colaborare între investitorii din Europa de Vest și partenerii locali din CEE. Aproape toți investitorii vest-europeni care operează în regiune au stabilit parteneriate cu jucători locali pentru a-și implementa investițiile. În contrast, doar 34% dintre entitățile din CEE au format parteneriate cu investitori din Europa de Vest. Acest dezechilibru poate semnala o oportunitate pentru investitorii din CEE pentru consolidarea unor relații mai puternice cu omologii lor vest-europeni, ceea ce ar putea atrage mai mult capital și expertiză în regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole Similare

1 din 941