
Aproximativ 25% din populația României trebuie să se deplaseze cel puțin 5 kilometri pentru a ajunge la un bancomat, iar 10% dintre locuitorii se află la mai mult de 8 kilometri distanță de un astfel de dispozitiv, potrivit lui Matei Kubinschi, director adjunct al Direcției de Stabilitate din Banca Națională a României (BNR), citat de Hotnews.
BNR a realizat o analiză geospațială a distribuției bancomatelor din România, identificând zonele cu acces limitat la număr. Studiul arată că Tulcea este județul cu cea mai scăzută densitate de ATM-uri – un singur bancomat la 100 km². Alte patru județe au mai puțin de două bancomate la fiecare 100 km².
Deși, în raport cu populația, rețeaua de bancomate din România este comparabilă cu cea a Poloniei și superioară celei din Cehia, din punct de vedere teritorial, România ocupă ultimul loc în regiune.
În mediul urban, toate unitățile administrativ-teritoriale (UAT) dispun de bancomate, dar în mediul rural situația este diferită: doar 21% dintre comune au un astfel de dispozitiv. În București, există 1.604 bancomate, cu cea mai mare densitate în Sectorul 1 și cea mai mică în Sectorul 5.
Accesul dificil la număr afectează în special locuitorii din Moldova, sudul Olteniei și Sud Muntenia, ceea ce evidențiază necesitatea unor strategii pentru extinderea rețelei bancare în zonele defavorizate.